April 27, 2007

Să râzi sau să plângi?

Cel mai interesant este în deschidere, în pasajul serios în care reporterul spune: "asking US locals about the very world their country runs" (în traducere liberă: "întrebând cetăţenii americani despre întreaga lume pe care ţara lor o conduce").

Cu alte cuvinte americanii chiar sunt aroganţi suficient încât faptul că ei ar conduce lumea este de la sine înţeles. Este însă adevărat că fiind în state nu auzi nicăieri nimic despre restul lumii (nici măcar pe siteuri de news), şi percepţia majorităţii este că harta lumii are un super continent pe care scrie America şi pe lângă ea mai e o mică insulă undeva înghesuită într-un colţ pe care scrie: Restul lumii. Infimă şi neglijabilă insulă.



Oricum filmul de mai sus este o extremă, am întâlnit şi americani care aveau habar despre unde este Franţa pe harta lumii şi aşa mai departe. Depinde probabil de zona în care eşti în state şi cu cine vorbeşti. Dar tot am avut impresia că cei pe care i-am întalnit au fost mai degrabă excepţiile...

7 comments:

  1. oh my god! la un moment dat mi se facuse teama sa nu cumva sa vrea sa invadeze nebunii astia si Romania :)))))))))noroc ca a picat pe Kirghizstan
    dar serios vorbind mi se pare cam partinica treaba, ai putea foarte usor sa faci si in Romania filmulete mult mai "monstruoase" decat asta

    ReplyDelete
  2. sper sa nu ajunga si tinerii nostri asa :)

    ReplyDelete
  3. oh, please, auzim destule anti-americanisme din astea penibile on a daily basis to just give them any credit, evident ca nu ai trait in viata ta acolo daca perpetuezi astfel de 'mituri' pe blogul asta, ca americanii nu ar vedea stiri despe restul lumii. ai deschis in viata ta canalul Fox News? doar un exemplu dintr-o multitudine. traiesc jumatate din timp in anglia si jumatate in the US, si crede-ma ca americanii vad stiri despre restul lumii all right. penibila e tipul asta de prejudecata venind de la cineva care evident nu traieste acolo. get real, daca te uiti pe canalele europene iti vine rau de obsesia anti-americanismului care le bantuie, si asta tu numesti 'sansa' europenilor de a vedea stiri despre restul lumii?? si ce fel de stiri sunt alea, filtrate de newsmakers de stanga si obsedati de america pana la boala? oh, please! alea nu sunt 'stiri', ci colportare de obsesii proprii si complexe de inferioritate europene, un continent care e responsabil pentru cele mai mari atrocitati comise in istoria umanitatii (comunism, nazism, etc, lista e lunga) care arata cu degetul spre America si se impiedica de 'ignoranta' americana in ale politicii externe....it makes me smile ::-) Si ma intreb retoric, la ce a folosit Europei marea inclinatie si disponibilitate spre 'cultura' si apetitul pentru 'informatie despre restul lumii' in timpul celor doua mari plagi, nazism si comunism? si intrebarea e valabila si in prezent, see Bosnia, Kosovo, etc...ce deget au miscat europenii sau ce abuzuri de prin gulagurile comuniste ai vazut tu prin arhive ca ar fi aparut mediatizate pe televiziunile din europa de vest, asta apropos de cat de informat era/este vulgul din tarile astea?? Sigur, am vazut cu totii o gramada de 'intelectuali' francezi si francofoni facand apologia comunismului si explicand poporului francez ce minunat e comunismul sovietic si ce fantastice beneficiile sale, si am vazut, cu totii, la polul celalalt pe Reagan (in 'ignoranta' lui tipic americana relativ la restul lumii lol :-) zicand vorbele alea ramase celebre: 'Mr. Gorbatchev, tear that wall down!'.Si atunci ma intreb ce 'ignoranta' preferi in conditiile astea...well, personal o prefer pe cea americana, cea europeana stinks too badly left and anti-American politics...just sit and watch cine o sa scoata iar castanele din foc cu mana americanilor cu ocazia urmatoarei gafe de politica externa de proportii pe care o va face 'Europa unita'...pana atunci, leave the Americans alone and stop whining!

    ReplyDelete
  4. > leave the Americans alone and stop whining!

    Faci cumva parte dintre acei americani deschisi la minte care sunt apti sa accepte critica si opinii diferite de ale lor?

    Si daca da, atunci ce anume din ce am zis eu te deranjeaza atat de tare incat sa imi ceri sa las americanii in pace si sa tac? Sau libera exprimare este buna doar atat timp cat spui ceva ce place (aka politically correct)?

    Cat patos? Si pentru ce? Un alt roman atacat de parerea mea despre state. Tipic.

    Un singur lucru mai adaug, supozitia ta ca nu as fi in state si nu stiu cum este... cade. Am locuit in state o perioada buna, in orice caz mai lunga decat excurisiile tale de 6 luni.

    Iti place in state? Foarte bine, ma bucur pentru tine.

    Si langa canalul cela numit Fox News, dai doua canale mai incolo si o sa aflii cum Jesus a spus ca nu trebuie sa iti tii banii intr-un cont de savings ci sa ii investesti.

    Oh and keep smiling, daca vrei sa fii un american veritabil. Americanilor veritabili li se intipareste asa o expresie seni(l/n)a pe fata... aparent fericita.

    ReplyDelete
  5. nu m-a deranjat decat generalizarea care aduce prea mult a stereotip, si neconforma cu realitatea, cum ca americanii nu ar vedea stiri externe, atat si nimic mai mult...no offence, dar ce surse/surveys ai folosit care sustin afirmatia ta? enlighten us, in rest fireste ca ai dreptul la opinia ta despre state, don't we all :-)...cat despre 'the bible belt channels', ce legatura are una cu alta, au canale de tot felul, si imbecile si inteligente, si de dreapta si si de stanga, si evangheliste si seculare/atheiste, pentru fiecare, omul e liber sa aleaga ce-i place si ce vrea sa vada sau sa asculte. ce e straniu pt mine e ca mai traiesti cu mitul eurocentrismului in secolul 21, ce crezi ca daca in State nu se asculta/vad 24/24 stiri despre europa, inseamna ca sunt ignoranti, sau ca au mare lucru de pierdut lol :-) nu, inseamna ca au alte interese de politica externa, si ca europa nu e neaparat in topul listei sau prioritatilor lor. well, UK is :-), but then UK is not necessarily Europe :-) si in plus de asta, ce stiri vin din europa atat de interesante pentru americani, other than more anti-Americansim and American bashing lol :-)...cam asta e tot ce produc europenii zilele astea :-), oh yeah, si Sarcozy in Franta :-), now that's some good news for the Americans there lol :-), oh, si era sa uit, the EU Commissionner X s-a intalnit cu the EU Commissionner Y si au mai discutat a big NOTHING, boring, boring, boring...apropos de canale, nu am vazut in viata mea un canal mai dumb si mai insipid de news ca euronews, alea cu Jesus de care pomeneai din State sunt pentru genii comparativ cu Euronews-ul :-)...cat despre restul de stiri non-europene, crede-ma ca e plin de asa ceva pe canalele americane, o gramada de analize si stiri despre Mexic, Canada, Middle East, cel putin CNN-ul - si cel American si cel in versiunea lui europeana care transmite din Londra - sunt specializate pe Middle East de vreo 2 ani incoace, apoi America de Sud, India, China, Japan, cam in directia aia se uita americanii and you can't blame them, can you... plus ca tie poate ca ti se pare ca sunt prea multe stiri 'interne' pe canalele americane, dar uiti dimensiunile acestei tari, pentru unii de pe coasta de vest stirile de pe coasta de est sunt stiri 'externe', ca stirile din Turcia sau din oricare alta tara pentru tine... try to be fair...

    p.s. ..cat despre 'excursionistul' in State : :-)... only am wondering which one of us you are talking about? :-) I for one really live there :-) si e un loc ca oricare altul, not better, nor worse, I don't give a second thought about it, doar de cativa ani din motive de job sunt jumate on this side of the pond, si jumate pe celalata...dar asta by the way imi da sansa unui balanced insight in ambele lumi :-), si mai putin bias, one way or the other :-)... by the way, am trait si in geneva 2 ani buni, what a BORING place it is...

    and thanks, I keep smiling anways, it's my nature :-) by the way your comment, you did get something right about the Americans after all (finally, it was about time Lol :-), just kidding...there's this unique and catching optimism about them, pentru multi otpimismul asta e straniu si incomprehensibil de mult ori, cred ca zambetul de care pomeneai e o reflectie a acestei stari... go see the NY marathon once, and you will understand what I am talking about :-)

    ReplyDelete
  6. Eram aproape sigur că eşti de pe nordul coastei de est. Care, dupa cum tot americanul spune: este cea mai europeană (adică are cultură şi transport în comun) parte din state.

    Se pare că nu eşti mare fan Europa. Interesant. Spui că cele mai mari atrocităţi s-au întâmplat aici, şi alte asemenea. Şi totuşi dacă tot vorbeşti despre astea, ştii câţi oameni au omorât comuniştii în Camdogia? Sau ce s-a întâmplat prin China? Nici măcar aproape de ce a fost în Europa.

    Ce vreau să zic? Europa, Asia şi Africa au ceva mai multă istorie decât Americile şi Australia. Şi da, când ai ceva mai multă istorie, ai mai multe evenimente tragice la activ.

    Dar asta nu înseamnă nici pe de o parte că America, fondată până una alta de europeni pe genocidul populaţiilor native, este cu ceva mai curată.

    Să mai aduc în discuţie pe Martin King şi sclavii negrii pe spatele cărora minuea americană s-a construit? Până la urmă tu însuţi te dovedeşti părtinitor şi ignorant la anumite aspecte.

    Şi chiar au mari şanse să fie contribuţia majoritară în exterminarea speciei umane, vis-a-vis de climate change concerns. Dacă e totul aşa de cool şi aware în state despre ce se întâmplă în lume, de ce sunt ultima ţară civilizată de pe lumea asta la capitolul ăsta?

    Şi apoi spui că la ce a ajutat cultura în europa? Well, cui îi pasă, americanii o au pe Britney Spears: cea mai cultă dintre culte. La ce bună cultura? Să aibă oare vreo legătură cu faptul că o caseriţă americană a fugit plângând către managerul ei pentru că i-am dat 2 dolari în plus astfel încât să îmi dea 20 rest şi nu ştia nici măcar atât să calculeze?

    Să fie oare cum spunea prietenul meu (american btw): the only culture in US is agriculture?

    Şi multe altele. Concluzia? Ignoranţa la cultură şi ştiinţe este sinonimă cu ignoranţa la ştirile externe. De ce să-ţi pese despre X când tot ce ştii despre X este că e doar o ţară din afara americii: "we'll make a huge crater of it for all I care" (see the movie in the post) - atitudine tipică.

    O paranteză legată de asta, îmi aduc şi acum aminte uimirea operatorului sprint când l-am întrebat cum pot să îmi activez roaming internaţional. Pentru el exista numai roaming între statele US. Oricum n-am avut success aşa că am renunţat la asta.

    Şi această ignoranţă să fie oare ce le dă puterea americanilor să meargă mâine la servici, deşi azi la ieşirea din casa lor s-a întâmplat Columbine sau asemenea? Şi Columbine este demult depăşit. Interesant, n-am auzit de asemenea lucruri să se întâmple în europa, china, japonia şi etc. Ţările de care pomeneşti tu.

    Revenind la ideea cu care am pornit, şi cum spui şi tu america e mare. Are coasta de est, coasta de vest care sunt mai civilizate şi are ditai restu, acolo cu tot cu Utah şi respectivii care de prea multă cultură şi civilizaţie îşi fac haremuri şi îşi obligă nevestele să se îmbrace precum acum 100 de ani. Şi multe alte minunăţii.

    Un ultim punct: acesta este blogul meu personal, deci orice spun este părerea mea personală şi nicidecum nu caut sau vreau să îmi back up my opinion cu sontaje şi alte asemenea. Mi s-a părut ciudat să îmi ceri asta.

    ReplyDelete
  7. asta da polemica in Romenglish ;-)

    ReplyDelete